top of page

שיקום אורטופדי

זוהר כהן

פיזיותרפיסטית

ליצירת קשר התקשרו או השאירו פרטים ואחזור אליכם

השיקום האורטופדי כולל :

טיפול בכאבי גב

כאב גב תחתון הינו בעיה שכיחה ביותר- כ80% מהאוכלוסיה סובלים ממנה בשלב זה או אחר. הסיבות לכאבי גב הן מגוונות. ישיבה ממושכת מול מחשב, חוסר בפעילות גופנית, חולשת שרירים, מתח או חרדה הן חלק מהסיבות. גם אם אובחנה אצלכם פריצת דיסק, כלל לא בטוח שכאב הגב נובע ממנה וגם אם כן, הוא בר טיפול ובדרך כלל בהצלחה. טיפול פיזיותרפי בכאב גב אקוטי או כרוני מוכח מחקרית כאפקטיבי ביותר ועשוי אף למנוע ניתוחים מיותרים. לאורך שנות עבודתי צברתי ידע ומיומנות במגוון טכניקות טיפוליות, ביניהן שיטת מקנזי, טכניקות מנואליות, שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ותרגול שיקומי ועוד. כל מה שדרוש על מנת להחזיר אותך לתפקוד מלא וכמה שיותר מהר.

שיקום לאחר פציעות ספורט

לשמחתנו יותר ויותר אנשים עוסקים היום בספורט. הפעילות הגופנית תורמת לבריאותנו הפיזית והנפשית באין ספור דרכים. עם זאת, לעיתים, העיסוק בספורט כתחביב או כאופן מקצועי כולל גם חויות פחות נעימות כמו כאב או פציעה. הפציעות במהלך פעילות ספורטיבית נחלקות לפציעות טראומה, כמו למשל- שברים, נקעים או פריקות, ופציעות כתוצאה משימוש יתר כמו- שברי מאמץ, חוסר איזון שרירי או שינויים ניווניים בגידים או במפרקים. בשני סוגי הפציעות הפיזיותרפיה נותנת את המענה הכולל והמקצועי ביותר. חשוב להקדים ולטפל על מנת שניתן יהיה לשוב ולהתאמן בהקדם וכדי למנוע פציעות חוזרות בעתיד.

 

טיפול במפרק הלסת

כאבים והגבלה בתנועת מפרק הלסת הינם שכיחים מאוד ולרוב נובעים ממתח גבוה בשרירי הלעיסה ו/או שחיקה במפרק. בגלל הקרבה האנטומית והעצבוב המשותף, לעיתים הביטוי לבעיה במפרק הלסת יהיה דווקא כאב אוזניים, כאב ראש או כאב צווארי. במקרה שחשים כאבי אוזניים, חשוב לגשת לרופא על מנת לשלול קיומה של דלקת אוזניים. שחיקת שיניים בלילה- Bruxism- הינה הפרעת שינה שכיחה. מדובר בהידוק או שחיקה של השיניים באופן לא מודע תוך כדי השינה, אשר גורמים לנזק לשיניים ולעומס וכאב בשרירי הלעיסה ובמפרק הלסת. סד דנטלי אשר מותאם למטופל ע"י רופא שיניים או מומחה פה ולסת יעיל בהפחתת הנזק. הטיפול הפיזיותרפי במפרק הלסת כולל טכניקות להפחתת המתח בשרירי הלעיסה, הגדלת טווחי התנועה של מפרק הלסת והדרכה להפחתת הרגלים המזיקים למפרק כמו למשל לעיסת מסטיק, כסיסת ציפורניים, השענות של הסנטר על היד לאורך זמן או הידוק שיניים. מטרת הטיפול הפיזיותרפי הינה לאפשר אכילה, דיבור, פיהוק ותפקוד יומיומי כולל ללא כאב או הגבלה במפרק הלסת.
 

שיקום לאחר החלפת מפרק

כיום, ניתוחים להחלפות מפרקים כגון הברך או הירך נפוצים מאוד ומשמשים כפתרון טוב לשחיקה ניוונית מתקדמת של המפרק כאשר כל הטיפולים השמרניים מוצו. פיזיותרפיה לפני הניתוח תכלול לרוב חיזוק שרירים, הגמשת שרירים מקוצרים, הגדלת טווחי תנועה, הפחתת כאב והדרכה לשימוש באביזר עזר כמו מקל או הליכון במידת הצורך. לאחר הניתוח מתחיל תהליך השיקום שמהווה חלק הכרחי בדרך להשגת תפקוד מלא. מטרתו לשקם את התפקוד השרירי, שיווי המשקל שנפגע והפחתת הכאב שישנו לאחר ניתוח מסוג זה. צליעה על הרגל המנותחת שכיחה, לכן, במהלך השיקום אני מבררת יחד עם המטופל מהם הגורמים לצליעה- כאב, מגבלה בתנועה או הרגל קודם- ומטפלת בכל אחד מהם.

 

טיפול בכאב כרוני

לכאב כרוני הגדרות שונות. כיום ההגדרה המועדפת היא "כאב שנמשך מעל 3-6 חודשים ומעבר לזמן ההחלמה הסביר של הרקמה". אני מעדיפה לקרוא לו כאב עיקש, כזה שנשאר גם אחרי שהנזק לרקמה חלף, ושמפריע לתפקוד בצורה משמעותית. חשוב לדעת שכאב אינו רק תחושה לא נעימה אלא חוויה פיזית ורגשית הטומנת בחובה תפיסות ואמונות הקשורות באופי שלנו, בסביבה שלנו, בחינוך איתו הגענו מהבית ובמידת המתח או החרדה בה אנו נמצאים. לאורך השנים צברתי ניסיון בטיפול באלפי אנשים הסובלים מכאב עיקש. היום ידוע שהטיפול בכאב כזה צריך לכלול טיפול פיזיותרפי בדגש על חשיפה הדרגתית לפעילות גופנית מותאמת אישית לכל מטופל, טיפול רגשי והפחתת מתחים (באמצעות מיינדפולנס, NLP, דימיון מודרך, נשימה, פסיכותרפיה ועוד) וטיפול תרופתי במידת הצורך. הטיפול הפיזיותרפי יכלול בד"כ טיפולי מגע, שימוש במכשור כגון US וחשמל, טכניקות קירור/ חימום ודגש מיוחד על תרגול פונקציונלי הדרגתי המותאם ספציפית לכל מטופל. הליווי והעידוד חשובים מאוד בתהליך זה ואני מקפידה להעניק אותם לכל מטופל מכל הלב.

 

בעיות צוואר וכאבי ראש

כאבים בצוואר נפוצים מאוד ויכולים לנבוע ממתח מוגבר בשרירי הגב העליון או חגורת הכתפיים, שחיקה מפרקית של חוליות הצוואר, יציבה לקויה של מנח הראש או הגב העליון ועומס רגשי. לעיתים קרובות המתח השרירי או השחיקה במפרקי הצוואר גורמים גם לכאבי ראש, סחרחורת או בחילות. בטיפול בפיזיותרפי אני בוחנת את הגורם לכאב ומטפלת בו באמצעות טיפול ידני, שיפור היציבה, תרגול לחיזוק והגמשת שרירי הגב העליון והצוואר ושימוש במכשור מתקדם. כל זאת על מנת שתוכל/י לחזור לתפקוד מלא כמה שיותר מהר.

טיפולי מניעה ושימור

הפחתת סיכון לפציעה הינו אפשרי ורלוונטי לכולנו. בגיל הנעורים- בעת הגדילה המואצת- כשלעיתים מתפתחים קיצורי שרירים ו/או עקמת- כדאי להקדים ולפנות לטיפול פיזיותרפי מתאים על מנת למנוע נזקים משניים ולעודד התפתחות בריאה. בעת התחלה של פעילות ספורטיבית חדשה או הגברת עצימות אימונים כדאי להגיע להערכה אשר במהלכה ייבדקו אורך השרירים, הכוח שלהם, טכניקת האימון ובנוסף, נברר את השפעתם של גורמים חשובים נוספים כמו שינה, הנעלה ותזונה. תחום נוסף הינו שיקום הליכה ומניעת נפילות בגיל השלישי. כאב וחוסר בטחון בהליכה מהווים גורם סיכון לנפילה ולפחד מתנועה. לאחר בדיקה מקיפה, נבנית תוכנית הכוללת טיפול טיפולים בקליניקה, הדרכה לתרגול ביתי לחיזוק ושיפור שיווי המשקל והמלצות לשינויים ארגונומיים ביתיים כדי להסיר מכשולים העלולים לגרום לנפילה כמו שטיחונים, כבלים ותאורה לא מספקת. כל אלה יחד יביאו לעלייה בביטחון בהליכה והיכולת לצאת מהבית לצד הפחתה בסיכון לנפילה.

bottom of page