top of page

רצפת האגן הגברית - כל מה שחשוב לדעת

תחום בריאות האגן וקרקעית האגן מוכר יותר בקרב נשים. מטבע הדברים, נשים מודעות יותר לאזור זה לאורך שלבי חייהן בשל קיומו של המחזור החודשי, ההריון והלידה, תופעות גיל המעבר והבדיקות השגרתיות אצל רופא/ת הנשים.


אולי זה מעט מפתיע, אבל גם לגברים יש רצפת אגן אשר חשובה לתפקוד תקין של הסוגרים, לשמירה על יציבה נכונה ולתפקוד מיני, בדיוק כמו אצל נשים.

תופעות כמו דליפת שתן, עצירות כרונית, דלף של צואה/גזים וכאב או קושי בקיום יחסי מין שכיחות יותר בקרב נשים אך בהחלט קיימות גם בקרב גברים. למשל, דליפת שתן מתרחשת בקרב 40%-30% מהנשים ובקרב 10% מהגברים. עצירות הינה תופעה שכיחה גם כן ושיעורה הינו 20% מכלל האוכלוסיה ואף היא נפוצה יותר בקרב נשים- פי שניים מאשר אצל גברים.

אז אם חשבתם שבקרב נשים המודעות והפנייה לטיפול רפואי לא מספקת, דעו שבקרב גברים המודעות לבעיות ברצפת האגן נמוכה אף יותר. גברים אינם מורגלים בעיסוק באיברי האגן ובדרך כלל אינם חשים בנוח לספר על בעיות בתפקוד אזור זה ולכן גם לא מקבלים טיפול שיכול היה לשפר את איכות חייהם.




מהי בכלל רצפת האגן?


נתחיל מהאגן עצמו- האגן הינו מבנה גרמי הממוקם בבסיס עמוד השדרה ומתחבר לפרקי הירכיים משני צדדיו. בתוכו שוכנים איברי האגן- מקדימה שלפוחית השתן, מאחוריה הרחם בנשים והערמונית (הפרוסטטה) בגברים, ובחלק האחורי ביותר ממוקמת החלחולת (הקצה של המעי הגס המחובר אל פי הטבעת).


בקרקעיתו של האגן מצויים שרירים הבנויים כערסל- אלה שרירי רצפת האגן, ולהם מספר תפקידים:

1. תמיכה באיברי האגן: שלפוחית השתן, הרחם/ערמונית והחלחולת. לאורך השנים ובעיקר בקרב נשים שילדו, מתרחשת החלשות והתארכות של שרירי רצפת האגן ותיתכן צניחה של איברים אלה. 2. שליטה על הסוגרים: היכולת של שרירים אלה להרפות כדי לאפשר התרוקנות קלה ויעילה מחד, והיכולת שלהם להתכווץ על מנת לשמור אותנו יבשים ביום ובלילה מאידך. השליטה על הסוגרים הינה תהליך מורכב המערב גם את מערכת העצבים-המרכזית והפריפרית.

3. תפקיד בקיום יחסי מין: כיווץ יתר של שרירי רצפת האגן או רגישות עצבית באזור הפרינאום (המצוי בין פתח השופכה ופי הטבעת) עלולים לגרום לכאב בזמן קיום יחסי מין. לנושא זה השלכות על זוגיות, הקמת משפחה ועל המצב הנפשי של האישה/ הגבר. כמו כן, חולשה או שליטה לקויה בשרירי רצפת האגן עלולים לפגוע בהנאה מיחסי מין.

4. תפקיד ביציבה הכללית של הגוף: שרירים אלה מהווים חלק ממערכת היציבה של הגוו. ישנו קשר בין ליקוי בשרירי רצפת האגן ובין ליקויי יציבה וכאבי גב.


באילו מצבים מטפלים ברצפת האגן הגברית?


לאחר ניתוחי כריתה של בלוטת הערמונית- אשר לאחריה יכולה להתרחש אי שליטה בשתן שלעיתים תצריך שימוש במוצרי ספיגה. אלה אינם מהווים פתרון לבעיה, אלא משמשים פלסתר חשוב אך זמני ליכולת לתפקד ביומיום. על מנת לטפל במקור הבעיה יש לפנות לטיפול פיזיותרפי של רצפת האגן אשר במסגרתו ניתן לשפר את השליטה בסוגרים במגוון אמצעים. לעיתים דרושות התערבויות רפואיות נוספות.

בקרב ספורטאים- במצבים של לחץ על סיבי העצב העוברים באגן ויוצרים מצב של כאב אגן כרוני. במסגרת הטיפול הפיזיותרפי מבוצעת בדיקה מקיפה של המבנים העשויים להיות מקור לכאב- גב, ירכיים, בטן או רצפת האגן עצמה וניתן טיפול המותאם אישית למטופל/ת.

עצירות כרונית, טחורים או פיסורות- מצבים הקשורים גם להרגלי התרוקנות, תזונה ושתייה וכן למתח ואורח חיים. במסגרת הטיפול הפיזיותרפי, נבחנים הרגלים אלה וניתנים טיפים לשינויים העשויים לשפר את איכות החיים.

אניסמוס- מצב שבו יש קושי להרפות את פי הטבעת בזמן ההתרוקנות. קושי זה יתבטא בכאבי בטן, עצירות, טחורים או פיסורות. בעקבות כך, חשש והימנעות מכניסה לשירותים אשר עלולים להנציח את המעגל האכזרי הזה. בטיפול הפיזיותרפי נערכת בדיקה של יכולת הכיווץ וההרפייה של שרירי רצפת האגן ומותאם טיפול לפי ממצאי הבדיקה. ברגע שהמטופל/ת מבין/ה את טכניקת ההתרוקנות הנכונה, היכולת להתרוקן ללא קושי וכאב משתפרת באופן משמעותי.


קוקסידינה- כאבים בעצב הזנב בעקבות חבלה, כיווץ יתר של שרירי רצפת האגן או פגיעה עצבית. במסגרת הפיזיותרפיה לרצפת האגן ניתן לטפל בעצם הזנב באופן ישיר וכך להפחית את הכאב העקשן והמטריד הזה.

אין אונות- אונות הגבר מושפעת מאספקת הדם לאיבר המין, כוח שרירי רצפת האגן ותפקוד תקין של מע' העצבים של האגן. תרגול שרירי רצפת האגן יכול לסייע לבעיות בתחום זה. כדאי לדעת שיש כיום מגוון טיפולים לבעיות אונות: טיפולים תרופתיים, זריקות וגלי הלם. יש לפנות לרופא המומחה באורולוגיה אשר יידע להפנות את המטופל לטיפול המתאים עבורו.

על רקע של ניתוחי גב בהם לעיתים נפגעת גם השליטה בסוגרים באופן חלקי או מלא. פיזיותרפיסט/ית של רצפת האגן יידעו להתאים תוכנית שיקום כוללת יחד עם שיפור השליטה על הסוגרים.


כאמור, ישנן לא מעט בעיות העלולות להיווצר ברצפת האגן אך החדשות הטובות הן שיש כיום מגוון פתרונות. פיזיותרפיה של רצפת האגן מהווה קו ראשון לטיפול בבעיות אלה- הן כמניעה של בעיות בעתיד והן לטיפול כשהבעיה כבר קיימת.


לסיכום, תחום רצפת האגן חשוב הן לנשים והן לגברים בכל שלבי החיים ומשפיע על איכות החיים במגוון דרכים. מובן כי הנושא לעיתים מרתיע, אך אין סיבה לחשוש או להימנע מפנייה לטיפול רפואי. פיזיותרפיה של רצפת האגן מתבצעת על ידי פיזיותרפיסטים מוסמכים שהוכשרו לעסוק בתחום ייחודי זה. פיזיותרפיסטים עובדים בשיתוף פעולה עם רופאי משפחה, אורולוגים, גניקולוגים ואורוגניקולוגים על מנת לתת מענה מקצועי ומקיף לצרכי המטופל/ת.

בברכת בריאות טובה זוהר כהן


פוסטים אחרונים:
ארכיון
חיפוש לפי תגיות
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page